Szemerei hívők

A hitoktatásról

2014. szeptember 01. - Bella Violetta

 

Szemerén és Téten is gyülekeztünk biztosítja a hitoktatást. Jelenleg Szemerén és Téten is egyaránt 4-4 csoporttal működik. 

A hitoktatás jelen rendszer szerint két pilléren nyugszik: először is a 2013-2014. évi  tanévtől indult kötelezően válaszható hitoktatásból, másrészt a fakultatív hittanból.

Kötelezően választható hitoktatás: Az iskola első és ötödik osztályának megkezdése előtt (rendszerint az előző tanév május 20-áig) a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy az erkölcstanra, vagy valamely felekezet hittanjára szeretné-e járatni gyermekét. Ez azt jelenti hogy felmenő rendszerben előbb utóbb minden diák és szülő találkozik a kérdéssel, hogy mit választ.  Bármelyiket is választja, évenként újra (akár másként is ) nyilatkozhat. Ennek a hittannak az az előnye, hogy az órarendben foglal helyet párhuzamosa, így a diák nem délutáni plusz foglalkozásként jár a hittanra, hanem a rendes tanítási idő alatt. Kevésbé fáradt a gyermek. Fontos, hogy a részvtelnek nincs előfeltétele, azaz nem kell hozzá kereszteltnek lenni, vagy hogy a gyermek szülei fel tudjanak mutatni egyházi esküvőt. (Ha a szülő kívánja, akár évente más felekezet hittanjára járathatja gyermekét.) Következménye sem lehet a hitoktatásnak abból a szempontból, hogy a hittanra való járás nem jelentheti azt hogy egyből konfirmálni (katolikusok esetében bérmálni, első áldoztatni ) is kell vagy fogják a gyermeket. Természetesen mi hitoktatók egészen biztosan szeretnénk majd ebbe az irányba vonzani a gyermekeket, de ezt kötelezővé tenni nem lehet.
hittanos.jpg

Fakultatív hitoktatás: Történhet akár az iskolában, de akár a gyülekezet területén is a templomban vagy gyülekezeti teremben. Erre azok a diákok jelentkeznek, akik esetleg még nem tartoznak a felmenő rendszerben bevezetett kötelező hittan keretei alá, de szeretnének mégis részt venni benne, vagy akár azok a tanulók is, akik ugyan nyilatkoztak arról, hogy erkölcstanra szeretnének járni, mégis mellett délutáni plusz foglalkozás keretében vállalják a hittanra járást. Ez már lelkészi hozzáállás, vagy gyülekezeti elhatározás kérdése(tehát helyenként eltérő lehet), de személyesen én ebben az esetben is szeretném azt tartani, hogy semmiféle előzetes követelményt nem támasztunk és utólagos elvárásokat sem erőltetünk a gyermek nyakába.

Célunk mindkét esetben megszerettetni a gyermekkel vallásgyakorló, Istenre tekintő életformát, megtanítani azokat a bibliai történeteket számára, amelyek nem csak az alapműveltség részét képezik, de későbbi élete során útmutatást, és erőt is adhatnak, valamint kibeszélni a korosztályuknak megfelelő etikai problémákat. Mindezt pedig játékos kreatív formában, énekekkel, kézművességgel. Távol áll tőlünk mindennemű politikai állásfoglalás, és a felekezeti hovatartozás is csak másodlagos.

 

Amennyiben a hitoktatással kapcsolatban kérdése van, vagy érdeklődik, mi módon vehetne részt benne gyermeke, keressen bizalommal a bellavioletta00@gmail.com emailcímen, vagy telefonon a +3630/5527139-es számon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorszemereireformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr686654769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása