Béke, nem úgy ahogy a világ adja

2017. április 18. - Vilcsi

Lekció:  Jn 11, 45-53  Textus: Lk. 19, 28-48

Hogy a mi történetünk boldog befejezést kapjon,
ahhoz az ő történetének drámává kell lennie. Jézus ezt 2903_preview_lg.jpg
tudja, és elindul ezen az úton, bele a közepébe, a sűrűjébe, Jeruzsálembe. Ezért olyan keserédes számunkra a virágvasárnap, mert az egyik oldalon még ünneplés, dicsőség,a másik oldalon viszont megjelenik már egy árny: a rossz szemmel nézegetők, akik később elveszejtik Krisztust. 

Tovább

Felemel a kicsinyes gúnyból és vitákból

Márk evangéliuma egy útiregény menetével festi elénk Jézus életét.
Út, aminekjesus-christ-light-of-the-world-1401917-wallpaper_pici.jpg vannak állomásai, amin vannak kalandok és akadályok, és aminek célja is van. Ezen az úton közeledik a küldetés az értelmi cél, a kereszt és a mi megváltásunk felé. 

Tovább

Szorít, sürget, kényszerít...

 Olvasmány: János 15, 9-17  Textus: 2Kor 15,14:          

Krisztus szeretete szorongat minket. Megfogott engem ez az ökumenikus imanapra kiadott ige. Megfogott, mert annyira látom magam előtt, érzem magamon, annyira plasztikus ez a kép, ahogy Krisztus szeretet szorongat. Azért is fogott meg, mert az ökumenikus imahétnek hála több fordításban hallhattam ezt az igét és mindenki mást olvasott: sürget, szorít, kényszerít, feszít, indít... stb. Ez el kezdett nagyon érdekelni, hogy milyen jelentéstartalmakat lehet kinyerni ebből. 

Tovább

Otthon, bőségben, ünnepben

 Máté 17,1-7    2Kir 5, 14-19deht11725h-led-vilagito-fali-dekoracio-home-sweet-home-felirattal-led-es-hatszogletu-fjord_1-500x500.jpg

Isten különbözőképpen hív el embereket. Mint a tanítványokat is. Halászatból, vámszedő asztal mellől… Betlehemi pásztorokat angyalszóval,perzsa tudósokat csillaggal. Naámánt elég rendhagyó módon hívja el és teszi tanítványi pályára. Az összetöretése, a halálos diagnózis lesz az elhívás. Az addigi mindenből: kapcsolataiból, hétköznapjaiból, népe közül, minden általa ismert viszonyból kihívja az Isten, és a gyógyulás reménye.

Tovább

A kicsi meg a nagy - Advent első vasárnap

2 Kir 5

Naámán nagy ember. Nagy csatákat harcolt meg. Nagy büszkesége az arámoknak. little-dog-and-big-dog.jpg
Nagy becsben tartja a király, mint legsikeresebb hadvezérét. Biztosan felvonulásokat tartanak a tiszteletére, virágeső és hangzatos szónoklatok várják, mikor hazatér egy nyertes csatából. Katonák ezrei lesik a parancsát, ötletét, haditervét. A hatalmas arám birodalom sorsa múlik rajta. És akkor egyszer csak ez a nagy ember egy pillanat alatt összemegy. Mint amikor kilyukasztják a gumikrokodilt.

Tovább

Hendikep az Isten szolgálatában

2 Tim 1, 1-7 Mert nem a félelem lelkét kaptuk,
hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.paul_writing.jpg

Timóteushoz ír Pál, aki maga emberi eszköze volt Timóteus 
hitre jutásának. Milyen szép, hogy nem csak 
az útra bocsátásánál van vele, hanem kíséri is őt, aki időközben munkatárs lett. Bár mi is kísérnénk minden kereszteltet, konfirmáltat, házast, gyászolót, vagy hitre jutót.

Tovább

Lát és szeretetre hív

Jelenések 2,1-7jezus_a_het_cucokkal.jpg

A jelenések könyvének elején van hét levél hét gyülekezetnek szánva. Ebből olvastam fel az elsőt, az Efézusba címzettet. Pál apostol alapított itt gyülekezetet, szerette is és sok időt töltött itt. Talán épp azért, mert itt volt a legnagyobb csoda az hogy gyülekezet jöhetett létre. Mert zűrös környezet volt. Efézus nagyvárosa három kereskedelmi út mentén helyezkedik el és még tengerparti város is, szóval igazi multi-kulti, zsibvásár, piaci forgatag. Soknyelvű, sokistenű. Az, hogy itt a kapzsi kalmárok és császárhű besúgók városában el tudott terjedni a kereszténység, az nagy Isteni csoda. 

Tovább

Tamás vasárnap - az előzmény kegyelme

Húsvét után két héttel a keleti egyházak Tamás
vasárnapját ünnepelik. tumblr_inline_nalu7ynnxm1se7so8.jpgUgyan ők máshogyan számolják,
ezért máskorra esik a húsvétjuk, de gondoltam, húsvét után két héttel mi is beszéljünk Tamásról, nyújtsuk ezzel is az ünnepünket, mert a keresztény hit húsvét köré kell hogy rendeződjön. 

Tovább

Úgy ahogy bocsánat

L. Máté 18, 21-35;  T: Máté 6, 12

Bocsánat. Noha ez új mondat, új kérés az imádságban, de mégis
szervesen kapcsolódik az előző forgive-me.jpgkéréshez. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg a mi vétkeinket. Ahogy a testünknek szüksége van az új és új élelemre, úgy a lelkünknek szüksége van újra és újra a megtisztulásra, a szabadság megélésére. Felmentésre.  A tiszta lelkiismeret is egy szükséglet, csak ez nem korog hangosan, ha nem teszünk neki eleget.

Tovább