A kicsi meg a nagy - Advent első vasárnap

2016. december 03. - Vilcsi

2 Kir 5

Naámán nagy ember. Nagy csatákat harcolt meg. Nagy büszkesége az arámoknak. little-dog-and-big-dog.jpg
Nagy becsben tartja a király, mint legsikeresebb hadvezérét. Biztosan felvonulásokat tartanak a tiszteletére, virágeső és hangzatos szónoklatok várják, mikor hazatér egy nyertes csatából. Katonák ezrei lesik a parancsát, ötletét, haditervét. A hatalmas arám birodalom sorsa múlik rajta. És akkor egyszer csak ez a nagy ember egy pillanat alatt összemegy. Mint amikor kilyukasztják a gumikrokodilt.

Tovább

Hendikep az Isten szolgálatában

2 Tim 1, 1-7 Mert nem a félelem lelkét kaptuk,
hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.paul_writing.jpg

Timóteushoz ír Pál, aki maga emberi eszköze volt Timóteus 
hitre jutásának. Milyen szép, hogy nem csak 
az útra bocsátásánál van vele, hanem kíséri is őt, aki időközben munkatárs lett. Bár mi is kísérnénk minden kereszteltet, konfirmáltat, házast, gyászolót, vagy hitre jutót.

Tovább

Lát és szeretetre hív

Jelenések 2,1-7jezus_a_het_cucokkal.jpg

A jelenések könyvének elején van hét levél hét gyülekezetnek szánva. Ebből olvastam fel az elsőt, az Efézusba címzettet. Pál apostol alapított itt gyülekezetet, szerette is és sok időt töltött itt. Talán épp azért, mert itt volt a legnagyobb csoda az hogy gyülekezet jöhetett létre. Mert zűrös környezet volt. Efézus nagyvárosa három kereskedelmi út mentén helyezkedik el és még tengerparti város is, szóval igazi multi-kulti, zsibvásár, piaci forgatag. Soknyelvű, sokistenű. Az, hogy itt a kapzsi kalmárok és császárhű besúgók városában el tudott terjedni a kereszténység, az nagy Isteni csoda. 

Tovább

Tamás vasárnap - az előzmény kegyelme

Húsvét után két héttel a keleti egyházak Tamás
vasárnapját ünnepelik. tumblr_inline_nalu7ynnxm1se7so8.jpgUgyan ők máshogyan számolják,
ezért máskorra esik a húsvétjuk, de gondoltam, húsvét után két héttel mi is beszéljünk Tamásról, nyújtsuk ezzel is az ünnepünket, mert a keresztény hit húsvét köré kell hogy rendeződjön. 

Tovább

Úgy ahogy bocsánat

L. Máté 18, 21-35;  T: Máté 6, 12

Bocsánat. Noha ez új mondat, új kérés az imádságban, de mégis
szervesen kapcsolódik az előző forgive-me.jpgkéréshez. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg a mi vétkeinket. Ahogy a testünknek szüksége van az új és új élelemre, úgy a lelkünknek szüksége van újra és újra a megtisztulásra, a szabadság megélésére. Felmentésre.  A tiszta lelkiismeret is egy szükséglet, csak ez nem korog hangosan, ha nem teszünk neki eleget.

Tovább

Mi Atyánk - a megszólítható Isten

Olvasmány: Máté 7,7-7,11                       Textus:  Máté 6,9

 „Diegóm, éjjelem tükre!” – írja a szerelmes Frida Kahló Diego Riveránakletter_wide-114373157624ef432f57452b56c2eb19289fd314-s6-c30.jpg

„Tisztelt Miniszterhelyettes elvtárs! – írjaDarvas Iván Aczél Györgynek
"Tekintetes titoknok úrnak alázatos szolgája" - Magyar Imre levele Toldy Ferencnek, az Akadémia titkárának.
Ide figyelj te ökör!” – írja egy dvdmester nevű felhasználó egy online híroldal kommentelői között.

Mennyi mindent rejt egy megszólítás. Rejthet humort, gúnyt, szeretetet, tiszteletet, izgalmat és még annyi minden mást. Leleplezi a viszonyt, a kapcsolat minőségét a párbeszédbe kezdő felek között.

Tovább

önmegvalósítás vs. menny megvalósítás

Textus: Lukács evangéliuma 2, 41-52 - a tizenkét éves Jézus a templomban

Minden családban eljön az a pont, amikor a gyermek ellent mond a szülőknek. Először talán már két-háteensss.jpgrom évesen az első dackorszakkal. Aztán kamaszként, később pedig amikor már valóban képes önállósulni és saját véleménye, értékrendje lesz. A szülők számára nehéz ez, mert benne van a közelgő búcsú szele, hogy többé már nem függ tőlük annyira a gyermekük, hogy egyre önállóbb, függetlenebb, nem szorul már másra. A szülőnek új célokat kell találnia, új időtöltést.  Mégis a fájdalomba vegyül öröm és boldogság is, hiszen minden szülő célja az, hogy a gyermeke előbb utóbb a saját útjára találjon, saját célokat keressen és találjon.

Tovább

Stop!

Stop

Olyan nagyon hajlamosak vagyunk anélkül csinálni a dolgainkat, hogy végiggondolnánk
őket. Eg71y6poljxml_sy355.jpgyik percet a másik után, egyik napot a másik után, mindig csörög az óra és este mindig leragad a szemünk, és ebben a rendben –  ami néha biztonságot ad, néha kicsit viszont szűkös –  éljük az életünket. És vannak, akik csak akkor gondolkodnak el az egészen, amikor valami megállítja őket. Beszélgettem egy bácsival a kórházban a múlt héten, aki szintén csak csinált napot nap után, amikor is egyszer csak szorított a mellkasa, be kellett fektetni. És most gondolkodott el rajta, hogy valójában az ő családjában senki nem élt eddig mint ő. A kórteremben jutott eszébe.

Tovább

Mária éneke

Mária éneke

Mária miután hallotta az angyali szózatot, a bejelentését annak, hogy gyermeke
születik a Szenttaize-magnificat-instagram.pnglélektől elmegy Erzsébethez, rokonához, hogy lássa, tényleg igaz-e. Az angyal azt állította, hogy Erzsébet terhes. Tehát ha tényleg Erzsébet is terhes, akkor valószínű minden más is amit mondott: azaz hogy a gyermeke különleges lesz, Isten fia, a világ megváltója. És amikor odaér, látja hogy így van,  hogy igaz. Hogy tényleg így lesz. Hogy tényleg ő a kiválasztott.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu