Nem szolgaság, hanem gyermekség!

2016. május 17. - Vilcsi

Lekció: Lukács 15,11-24 Textus: Róm 8,14-16

Pünkösd beszél arról, milyen embert akar az Isten. 3a6ade_1099e0b4a01d4baa9bee94f8708c1b92.jpg

Tovább

Lát és szeretetre hív

Jelenések 2,1-7jezus_a_het_cucokkal.jpg

A jelenések könyvének elején van hét levél hét gyülekezetnek szánva. Ebből olvastam fel az elsőt, az Efézusba címzettet. Pál apostol alapított itt gyülekezetet, szerette is és sok időt töltött itt. Talán épp azért, mert itt volt a legnagyobb csoda az hogy gyülekezet jöhetett létre. Mert zűrös környezet volt. Efézus nagyvárosa három kereskedelmi út mentén helyezkedik el és még tengerparti város is, szóval igazi multi-kulti, zsibvásár, piaci forgatag. Soknyelvű, sokistenű. Az, hogy itt a kapzsi kalmárok és császárhű besúgók városában el tudott terjedni a kereszténység, az nagy Isteni csoda. 

Tovább

Tamás vasárnap - az előzmény kegyelme

Húsvét után két héttel a keleti egyházak Tamás
vasárnapját ünnepelik. tumblr_inline_nalu7ynnxm1se7so8.jpgUgyan ők máshogyan számolják,
ezért máskorra esik a húsvétjuk, de gondoltam, húsvét után két héttel mi is beszéljünk Tamásról, nyújtsuk ezzel is az ünnepünket, mert a keresztény hit húsvét köré kell hogy rendeződjön. 

Tovább

Úgy ahogy bocsánat

L. Máté 18, 21-35;  T: Máté 6, 12

Bocsánat. Noha ez új mondat, új kérés az imádságban, de mégis
szervesen kapcsolódik az előző forgive-me.jpgkéréshez. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg a mi vétkeinket. Ahogy a testünknek szüksége van az új és új élelemre, úgy a lelkünknek szüksége van újra és újra a megtisztulásra, a szabadság megélésére. Felmentésre.  A tiszta lelkiismeret is egy szükséglet, csak ez nem korog hangosan, ha nem teszünk neki eleget.

Tovább

Mi Atyánk - a megszólítható Isten

Olvasmány: Máté 7,7-7,11                       Textus:  Máté 6,9

 „Diegóm, éjjelem tükre!” – írja a szerelmes Frida Kahló Diego Riveránakletter_wide-114373157624ef432f57452b56c2eb19289fd314-s6-c30.jpg

„Tisztelt Miniszterhelyettes elvtárs! – írjaDarvas Iván Aczél Györgynek
"Tekintetes titoknok úrnak alázatos szolgája" - Magyar Imre levele Toldy Ferencnek, az Akadémia titkárának.
Ide figyelj te ökör!” – írja egy dvdmester nevű felhasználó egy online híroldal kommentelői között.

Mennyi mindent rejt egy megszólítás. Rejthet humort, gúnyt, szeretetet, tiszteletet, izgalmat és még annyi minden mást. Leleplezi a viszonyt, a kapcsolat minőségét a párbeszédbe kezdő felek között.

Tovább

önmegvalósítás vs. menny megvalósítás

Textus: Lukács evangéliuma 2, 41-52 - a tizenkét éves Jézus a templomban

Minden családban eljön az a pont, amikor a gyermek ellent mond a szülőknek. Először talán már két-háteensss.jpgrom évesen az első dackorszakkal. Aztán kamaszként, később pedig amikor már valóban képes önállósulni és saját véleménye, értékrendje lesz. A szülők számára nehéz ez, mert benne van a közelgő búcsú szele, hogy többé már nem függ tőlük annyira a gyermekük, hogy egyre önállóbb, függetlenebb, nem szorul már másra. A szülőnek új célokat kell találnia, új időtöltést.  Mégis a fájdalomba vegyül öröm és boldogság is, hiszen minden szülő célja az, hogy a gyermeke előbb utóbb a saját útjára találjon, saját célokat keressen és találjon.

Tovább

Stop!

Stop

Olyan nagyon hajlamosak vagyunk anélkül csinálni a dolgainkat, hogy végiggondolnánk
őket. Eg71y6poljxml_sy355.jpgyik percet a másik után, egyik napot a másik után, mindig csörög az óra és este mindig leragad a szemünk, és ebben a rendben –  ami néha biztonságot ad, néha kicsit viszont szűkös –  éljük az életünket. És vannak, akik csak akkor gondolkodnak el az egészen, amikor valami megállítja őket. Beszélgettem egy bácsival a kórházban a múlt héten, aki szintén csak csinált napot nap után, amikor is egyszer csak szorított a mellkasa, be kellett fektetni. És most gondolkodott el rajta, hogy valójában az ő családjában senki nem élt eddig mint ő. A kórteremben jutott eszébe.

Tovább

Mária éneke

Mária éneke

Mária miután hallotta az angyali szózatot, a bejelentését annak, hogy gyermeke
születik a Szenttaize-magnificat-instagram.pnglélektől elmegy Erzsébethez, rokonához, hogy lássa, tényleg igaz-e. Az angyal azt állította, hogy Erzsébet terhes. Tehát ha tényleg Erzsébet is terhes, akkor valószínű minden más is amit mondott: azaz hogy a gyermeke különleges lesz, Isten fia, a világ megváltója. És amikor odaér, látja hogy így van,  hogy igaz. Hogy tényleg így lesz. Hogy tényleg ő a kiválasztott.

Tovább

Zakariás az emlékeztető

 

Még a neve is arról beszél, mennyire fontos emlékezni. Zakariás azt jelenti Isten emlékezett. retro-reminder-vintageimage-graphics-fairy2.jpg


Mire emlékezik Isten, hát azt ígérte, hogy a bűneinkre nem emlékezik, olyan messze veti őket, mint a napnyugat a napkelettől, viszont emlékezik az ígéreteire. Szóval Zakariás neve olyan, mint egy jó edző bíztatása: Isten emlékszik. Ne félj, ne aggódj, ne hidd hogy elvetett – emlékszik mindarra amit ígért.

Tovább

Lélek gyümölcse: Türelem

 

Nem szeretem, ha türelemre intenek, mert ez sokszor azt jelentirec-business-man-stuck-in-traffic-credits-thinkstock-05-15-12-md.jpeghogy az akinek a dolga lenne számomra elvégezni valamit, az nem tette meg, és még nincs kész addigra, amikorra ígérte. Mondjuk türelmet kér a kiszolgálásnál a pincér, pedig ott ülök negyven perce éhesen. Vagy türelmet kér a főpolgármester a Moszkva tér, illetve már Széll Kálmán tér elkészülését illetően, ami késik három hónapot az előzőleg lefektetettekhez képest. Úgy érzem megrabolnak az időmben és csak frusztrálódom, hogy na, ehelyett a váróterem helyett, vagy dugóban ülés helyett mennyi minden értelmeset is csinálhatnék.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu